Som l'únic Torneig que reutilitza les aigues grises i fluvials

El Barcelona Open Banc Sabadell-Trofeu Conde de Godó és, des de fa anys, un Torneig que demostra estar ben conscienciat amb la cura pel medi ambient i contribuir a viure en un món millor i més sa.

Són moltes les accions que any rere any duem a terme en aquest sentit. I enguany podem presumir ben orgullosos d’haver-nos convertit en el primer Torneig que reutilitza i recicla l’aigua.

El Real Club de Tennis Barcelona-1899 va construir l’estiu del 2023 un dipòsit soterrat entre la Pista Andrés Gimeno y la Masia, en el qual s’hi va acumulant l’aigua de les dutxes dels vestuaris i l’aigua de la pluja. Un tresor ben preuat a dia d’avui que es reaprofita per tal de regar les plantes i condicionar les pistes.

Sense cap mena de dubte, aquest ha estat un pas més del Club i del Torneig que certifiquen la seva aposta per la sostenibilitat… però no acaba aquí! Enguany es vol apostar per la reducció al màxim possible del consum de plàstic d’un sol ús. És per això que es vol dur a terme un torneig “plàstic zero”.

Un Torneig amb certificacions de sostenibilitat

El Barcelona Open Banc Sabadell – Trofeu Conde de Godó compta amb diversos certificats on se li reconeix el seu compromís amb la sostenibilitat i la cura pel medi ambient. Al llarg dels darrers anys el Torneig ha rebut la certificació com esdeveniment sostenible i es va adhereir a la certificació Barcelona Biosphere, amb el compromís amb la sostenibilitat turística de la ciutat. Així mateix, enguany es renovarà l’adhesió a BCN+Sostenible i s’assolirà la fita de ser el primer Torneig ATP 500 que certificarà oficialment l’empremta de carboni. A més, també hem rebut per segona vegada consecutiva el certificat de l’empremta hídrica. Aquests dos últims passos, assolits gràcies a l’aliança del Torneig amb Agbar.

Es treballa amb un full de ruta per la reducció de la petjada buscant accions per a reduir i compensar les emissions generades durant el torneig.

Aquest torneig compta amb una mesura d’Abast 3. És a dir, es mesuren fins i tot les emissions indirectes que es produeixen en la cadena de valor de l’empresa.

Plàstic zero

Se suprimeixen les ampolles d’aigua de plàstic al Torneig. En el seu lloc, s’oferirà als treballadors ampolles metàl·liques reutilitzables que podran omplir a les fonts.

La beguda que s’oferirà als punts de restauració serà amb gots reutilitzables. A més, estaran en recipients alternatius al plàstic, així com vidre, llaunes o cartró. La vaixella empleada pel torneig serà de cartró o orgànica.

La reducció de plàstic podrà ser solidària, adquirint una ampolla personalitzada de la Fundació RCTB a través d’una donació.

Un Torneig sense fums

El Torneig tornarà a ser declarat esdeveniment sense fum. Recordem que el Barcelona Open Banc Sabadell va ser el primer Torneig del Circuit ATP a l’aire lliure en implantar aquesta iniciativa.

Un Torneig que recicla

El reciclatge també serà un dels elements distintius del nostre Torneig, que novament durà a terme diverses accions que suposen grans beneficis:

Reciclarem les acreditacions, acció pionera, que vam instaurar fa uns anys. Tornarem a utilitzar els gots compostables, iniciativa que també s’ha convertit en un fet diferencial del Torneig, que refusa l’ús dels gots de plàstic. També reciclarem el cordatge de totes les raquetes que els jugadors facin servir donant la competició, que es destinaran a fer roba esportiva gràcies a la tasca d’Infinite Athletic. Les pilotes també es reciclaran mitjançant els mètodes de Green Ball que gràcies a un procés d’economia circular, converteixen el material de les pilotes en energia com una conseqüència del gran poder calorífic del cautxú, ajudant a disminuir el consum de combustibles fòssils.

Cal destacar que aquesta aposta tan forta del Torneig per la sostenibilitat no és habitual en grans esdeveniments esportius i que és un tret que ens diferencia.

Sostenibilitat social

S’incrementa els seients de PMR (Persones amb Mobilitat Reduida) per tal de garantir que tothom pugui gaudir del torneig. S’ha passat de 6 seients per a PMR a 51 espais junt amb els seus respectius acompanyants.

  

Les persones amb discapacitat física o amb mobilitat reduïda comptaran també amb els accessos adaptats i grades exclusives. 

 

També s’inclouen accions que permetin a les persones amb dificultat auditiva poder fer un seguiment de la transmissió en directe del partit.

Un Torneig amb mobilitat sostenible

Durant el Barcelona Open Banc Sabadell, el Club farà ús de vehicles híbrids per al trasllat de jugadors i per a cobrir les necessitats de l’organització.

 

El Torneig també fomentarà l’ús de transport públic i del transport verd amb la campanya “Vine amb bicicleta o patinet”. Els aficionats podran utilitzar un aparcament al Liceu de forma gratuïta i a la pista 19. Es disposa d’un carril bici fins l’entrada del club.

 

 

Un Torneig amb una il·luminació més sostenible

Des de fa uns anys els focus halogèns de totes les pistes van passar a millor vida i van ser substituits per solucions d’il·luminació LED.

Un Torneig que gestiona i minimitza els seus residus

El Torneig comptarà amb un control dels residus generats, tant de la petjada de carboni i com de l’impacte del torneig.

Es reciclarà les càpsules de cafè fent una recollida amb tal de separar correctament el pòsit del cafè de la càpsula.

Per tal de reduir el consum de llum i vetllar per l’aprofitament de la llum solar, s’implementarà la neteja diürna.

Diàriament es realitzarà el control dels consums d’aigua, llum i gas natural i vehicles de transport oficial per a mesurar la petjada de carboni.

Un Torneig que promou l'alimentació sostenible

Productes de proximitat, de temporada, de comerç just, de cultiu ecològic, i una oferta de menús per a celíacs, altres intoleràncies i vegetarians són l’aposta principal per a fer del Torneig un esdeveniment que promou l’alimentació saludable de tots els seus públics.